SRC Poloj Slavonski brod

Športsko-Rekreacijski Centar Poloj je legendarno brodsko izletište, jedna od najljepših riječnih pješčanih plaža, na kojemu su mnoge generacije prvi put proplivale i koji je u sjećanju Brođana vezan uz brojne ugodno provedene trenutke. Zahvaljujući susretima bikera, postao je poznat i izvan Broda, prvenstveno po dobroj zabavi i atraktivnom okruženju. Pored keja, Poloj je važno mjesto gdje se grad susreće sa svojom rijekom – Savom. Za mnoge je Poloj i jedini sinonim za kupanje, sunčanje i godišnji odmor. Međutim, Poloj nudi puno više od toga: uređena mjesta za roštiljanje, travnato malonogometno igralište, igralište za odbojku na pijesku, dječje igralište, uređene okućnice te mali začinski vrt. Prostor se redovito održava i pod budnim je nadzorom Brodske ekološke udruge Zemlja – BEUZ.

Za bivše sugrađane, koji nekoliko zadnjih godina nisu posjetili ovo izletište, njegov sadašnji izgled mogao bi predstavljati pravo iznenađenje. Mnoga su stabla opravdano, a neka i neopravdano, uklonjena, nema više središnjeg objekta unutar kojeg su bili šankovi, natkriveni stolovi, a ponekad i stolovi za stolni tenis. Do Poloja sada vode i nova biciklistička i pješačka staza. Napravljen je i svojevrsni lukobran, kameno „pero” koji zadržava pijesak i plažu štiti od naplavina. U lijepo uređenim vikendicama nalaze se ugostiteljski objekti, privatna i odmarališta tvrtki.

Budući je Poloj najvrijednije brodsko izletište, kupalište, te prostor za odmor i rekreaciju, želimo vjerovati kako će gradska uprava intenzivirati aktivnosti oko zvaničnog preuzimanja nadzora nad njim – kao koncesionar ili kao vlasnik. Jer, jedino Grad može osigurati kvalitetno održavanje i oplemenjivanje ovog prostora. Jednoj od rijetkosti na kojoj se brođanima može pozavidjeti.